De achillespezen en hoe ze je loopleven kunnen verzuren!


Wat ik hieronder neerschrijf is louter gebaseerd op eigen ervaringen. Uiteraard ervaringen die er gekomen zijn door adviezen van diverse dokters maar dit is zeker geen wetenschappelijk onderbouwd artikel!

Wat volgt is een beknopt overzicht van de signalen van een achillespees blessure en de mogelijke remedies. Iedereen die al last heeft gehad van stekende pijnen aan de achillespezen zal het wel weten, dit is geen blessure die op 1, 2, 3 terug verdwenen is. Voor zij die bij het lezen van dit artikel de pijn al voelen opkomen, raadpleeg onmiddellijk een dokter!

Een achillespeesblessure ontstaat in verschillende fasen, vergelijk het gerust met een verkeerslicht dat van groen over oranje op rood springt. Het is aangewezen bij lichtoranje al corrigerende en preventieve maatregelen te nemen.

De fases:

1.       Groen.

Deze heeft niet veel verdere uitleg nodig. Je loopt elke dag als een dartele hinde door de straten en pijn is voor jou een woord dat niet in je woordenboek voortkomt.

2.       Lichtoranje

Telkens je start met lopen voel je een lichte pijn in je achillespezen. Deze verdwijnt wel nog na 10 minuten te hebben gelopen. Na het lopen voel je een lichte stijfheid.

3.       Oranje

Je herkent dezelfde signalen als in punt 2 maar nu zijn de pijnen heviger. Ze houden zowel tijdens het lopen als na het lopen langer aan. ’s Morgens bij het opstaan loop je de eerste 10 minuten als een veteraan uit de tweede wereldoorlog. Je achillespezen zijn zeer gevoelig wanneer je ze aanraakt.

4.       Rood

De pijnen gaan tijdens het lopen niet meer weg en ook na het lopen doet elke stap nog zeer. ’s Nachts kan je niet slapen van de zeer en heb je het gevoel dat ze priemen door je achillespezen steken.

Ik heb alle fases doorlopen alvorens aan de alarmbel te trekken. Een fout die ik niet snel nog zal maken. Gelukkig leven we in een wereld waar ze voor (bijna) alles een oplossing hebben. Ook al zit je in fase rood, door het volgen van onderstaande richtlijnen kan je zeker op enkele maanden tijd teruggaan naar lichtoranje.

De oplossingen:

1.       Raadpleeg een sportdokter

Alvorens ik hieronder een opsomming maak van de zaken die ik geprobeerd heb en om alle mogelijke rechtzaken te vermijden die jullie me gaan aansmeren bij het lezen van mijn lijst, raadpleeg eerst een sportdokter. Hij zal je 9/10 een echo laten nemen om de ernst van de situatie te kunnen inschatten.

2.       Rust

Niet onmiddellijk wat je wilt horen wanneer je aan het trainen bent voor een specifiek doel maar als je in fase rood zit is het onvermijdelijk. De eerste weken zal je jezelf volledige rust moeten gunnen. Nu, aangezien we allemaal graag onze grenzen aftasten heb ik gemerkt, en bevestigen sommige dokters, dat een lichte training – ZONDER ZEER – toegelaten is. Hiermee bedoel ik max 30 minuten ontspannen lopen. Doet het zeer dan stop je wel onmiddellijk. Het is belangrijk je bloedsomloop te blijven stimuleren in je lichaam en in beweging blijven is aan te raden.

Wil je toch je conditie onderhouden, ga dan een uurtje zwemmen ter vervanging (schoolslag) of kruip een paar uurtjes op een hometrainer.

3.       De loopschoenen

Laat naar je loopschoenen kijken. Ze kunnen versleten zijn of je loopt met het verkeerde type schoen. De juiste schoen kan de oorzaak van de blessure wegnemen. Voor zij die langere duurlopen doen kan ik het merk Hoka One One aanbevelen. Voor hun aerodynamische design moet je ze niet kopen maar het is een schoen die veel demping biedt.


Ook het raadplegen van een podoloog (voetenspecialist) is aan te raden. Hij bekijkt je stabiliteit en zal indien nodig zolen op maat laten maken.

4.       Compressiekousen

Compressiekousen verbeteren de bloeddoorstroming in je kuiten en gaan de verzuring tegen. Pijn aan de achillespezen kan voortkomen van je kuitspieren die onder spanning staan. Het dragen van compressiekousen ontlast daardoor indirect je achillespezen. Een aanrader voor de langere duurlopen.

5.       Je loopondergrond

Tracht ten allen tijde een harde loopondergrond te vermijden. Het lopen op asfalt zorgt voor extra belasting op je pezen en gewrichten en werkt blessures in de hand. Plan je looproute zo zodat je een minimum aan asfalt tegenkomt. De beste ondergrond is de loopband, daarna de Finse piste, vervolgens een bosweg, dan asfalt en als laatste…de rode piste! Een rode piste werkt verend en zal bij elke stap een extra schok terug door je lichaam sturen!

6.        Ijs

Leg na het lopen ijs. De eerste 24u is het nuttig om elk uur ijs te leggen. Dit bevordert de bloedsomloop. Na 24u heeft het niet veel effect meer.

7.       Massage van kuiten en achillespezen met zalf

Het kan helpen om na het ijs te hebben gelegd je kuiten en achillespezen lichtjes te masseren met een sportzalf. Er zijn verschillende zalven op de markt: reparil, sportgel, voltaren, enz. De zalven zullen geen wonderen verrichten maar in combinatie met de massage doet het allesinds deugd!

8.       Ontstekingsremmers

Het nemen van ontstekingsremmers zoals apranax kan oplossing bieden maar ik ben er geen voorstander van. Ik heb er niet veel baat bij gehad en de meningen zijn verdeeld. Laat je hierin best begeleiden door de mening van een dokter waar je jezelf goed bij voelt.

9.       Excentrische stretchoefeningen

Het excentrisch stretchen van je achillespezen is iets wat bij mij goed geholpen heeft. Zoek op youtube enkele filmpjes op van hoe je dit doet.

10.   Shockwave therapie

Shockwave therapie wordt vaak gebruikt ter genezing van achillespeesblessures. Het toestel is een soort van hamertje dat razendsnel op en neer beweegt en gebruikt wordt ter hoogte van de ontsteking of waar het littekenweefsel zich bevindt. Het zal de ontsteking “kapot” kloppen waardoor de bloeddoorstroming naar de pees bevordert wordt en daardoor de pees terug zal herstellen. Een behandeling met shockwave mag je 1x per week doen. Afhankelijk van de sterkte van het toestel en de ernst van de blessure zal je toch tussen de 6 en 10 beurten nodig hebben…Het heeft mij zeer goed geholpen!

11.   De Strassburg sok

De Strassburg sok is gewoon wonderbaarlijk! Ik heb deze nog maar recent ontdekt maar zou niet meer zonder kunnen. Het is een sok met een elastiek aan die bevestigd is aan de voorzijde van je voet. Door het aanspannen van de elastiek zet je je achillespees en kuit onder lichte rek. Deze sok gebruik je tijdens het slapen en zal ervoor zorgen dat je ’s morgens geen last meer hebt van stijfheid in je achillespees. Het stoort eerlijk gezegd wel tijdens het slapen maar het gevoel om pijnloos op te staan is onbetaalbaar!

12.   Suikers

Vermijd alle soorten geraffineerde suikers. Deze vertragen het genezingsproces van een ontsteking. Er zijn nog meer bestanddelen die je best kan vermijden maar dit is alleszins de belangrijkste.

Zoals jullie zien zijn er veel zaken die je kan doen om het genezingsproces te versnellen. Hoe meer je er combineert, hoe sneller het genezingsproces zal zijn.

Laat  me gerust weten of jullie nog extra oplossingen kennen. Alle extra info is welkom!

Lieven